Het leven heeft een deadline 

  IMG_3570               

Dansen in de hemel (2014) van Michael Pilarczyk is vlot geschreven en meeslepend en gaat over het leven van Mishka Kamadev, top-dj en zakenman, waarmee we een inkijkje krijgen in de muziek- en zakenwereld van de jaren rond de eeuwwisseling. Het is de tijd van het snelle geld en van Mishka’s oneindige populariteit. Bakken met geld verdient de ‘God of House’ en met dezelfde vaart verliest hij ze ook weer, de miljoenen.

Mishka is een held, met het hart op de goede plaats. Goedgelovig wordt hij keer op keer in de zakenwereld door kwaadwillende figuren misleid en komt hij bedrogen uit. Door drank- en drugsmisbruik leeft hij in hoog tempo, neemt risico’s in persoonlijk en zakelijk leven.

De liefde voor zijn vrouw, Lisa di Angelo houdt hem op de been, maar zal van korte duur zijn, want Lisa lijdt aan de ongeneeslijke taaislijmziekte Cystic Fibrosis. Aangrijpend is het verhaal van hun liefde, waaraan door haar dood abrupt een einde komt.

We houden van Mishka, van zijn verliefdheid, van zijn belofte van eeuwige trouw aan Lisa, van zijn vriendschappen, van zijn passie voor muziek. We begrijpen zijn misstappen en vergeven hem.

Het boek, twee delen in korte hoofdstukken, is Pilarczyks debuut. Anders dan in Love Story van Eric Segal en in Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, speelt naast het verlies van een geliefde ook de strijd om het werkzame bestaan een rol.

‘Het leven heeft een deadline,’ zegt Mishka en dat wordt duidelijk uit de tijd die Lisa te leven heeft en uit de manier waarop Mishka het leven tart. Met de komst van zijn dochter Donna en de dood van Lisa breekt een periode in zijn leven aan, waarin geld en roem niet langer leidend zijn.

Onze tijd op aarde is beperkt en we kunnen het leven zelf vormgeven. Binnen de ons gegeven tijd kunnen we bereiken wat we willen als we gaan voor wat ons drijft. Met dit thema zal Michael Pilarczyk later vele mensen inspireren om alles uit het leven te halen.

 

Michael Pilarczyk, Dansen in de hemel, Invictus Publishing, 2014

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *