Blauw en groen

Kleren kijken. Dat ga ik doen vanmiddag. Er is haast bij, want over twee weken heb ik een presentatie voor een volle zaal. Ik ben benieuwd of ik de kleuren vind die passen in het kleurenpaspoort dat ik ruim vijftien jaar geleden liet maken bij Color me Beautiful.

Het was in de tijd dat ik mij nog dagelijks in het zwart hulde, omdat ik vond dat het paste bij mijn persoonlijkheid. Op een dag kwam ik mezelf in de spiegel tegen en zag een ouwe grauwe vrouw staan. Een grijze muis in een te vaak gewassen pak.

Elly, de kleurconsulente zag het meteen: “Op uw leeftijd kunt u beter geen zwart meer dragen, mevrouw. Dat is leuk voor jonge vrouwen”, zei ze. Op mijn leeftijd? Hemeltje, ik was net 45 geworden. Mijn laatste kans op een little black dress was definitief verkeken.

Ik moest zonder make-up komen, wat een hele uitdaging was. Elly deed open in een lichtgroen broekpak. Haar naturel rode haar kleurde prachtig bij haar huid met oranje sproeten. Ook in de gang en op de trap naar boven was het oranje en groen, wat logisch was in het huis van een kleurconsulente.

Haar werkkamer was licht en wit. Ze nam de tijd, serveerde een kopje koffie en deed een korte intake. Nu begon het onderzoek. Elly bedekte mijn hals en schouders met sjaaltjes in allerlei kleuren, het ene na het andere en een wonder geschiedde. In de spiegel zal ik hoe de goede kleuren mijn vale onopgemaakte gezicht sprekender en vrolijker maakten, terwijl het vertrouwde zwart mij rimpels gaf en een grauwsluier. Dat scheelde tien jaar of meer.

Elly noteerde de uitkomsten en maakte een kleurenpalet. Er waren twee typen kleuren. Je had de neutralen, de basiskleuren van mijn garderobe die bij alle andere kleuren van mijn palet passen, geschikt voor broeken, rokken of jassen. De andere kleuren in het palet kon ik gerust dicht bij mijn gezicht dragen en waren bedoeld voor t-shirts, truien en jurken. Vanaf nu winkelde ik met mijn paspoort. Nooit meer miskopen! Ik ontdekte dat sommige modekleuren mij niet pasten en ik kon in die seizoenen bijna niets vinden.

Voor mijn presentatie ga ik slagen. Van de kleuren die mij goed staan heb ik al aardig wat in de kast hangen. Veel blauw en groen. Gelukkig heb ik ook nog blauwe laarsjes nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *