Blind

Even tussendoor een heel kort verhaal dat ik vond bij de kringloopwinkel. Wat een prachtig boekje. Ik las het in een dag uit, ‘Blind’ (2006), de spannende vertelling die is gebaseerd op het scenario voor de gelijknamig film die in 2007 in première ging.

Tamar van den Dop, actrice en scenarioschrijver, schreef het boekje van 136 pagina’s, verdeeld over 56 ultrakorte hoofdstukjes samen met auteur Thomas Verbogt. We leren de personages steeds beter kennen door de scherpe dialogen, waarin geen woord teveel staat.

Is ‘maakt echte liefde blind?’ het thema van het verhaal waarin de blinde zestienjarige Ruben verliefd wordt op zijn voorlezeres, albinovrouw Marie? Ook het menselijk tekort loopt als een rode draad door het verhaal. Ruben zit gevangen in zijn blinde bestaan, met een moeder die overbezorgd is, ze is bang voor de periode die komen gaat, waarin zij er niet meer zal zijn en Ruben alleen verder moet. Marie laat Ruben kennis maken met literatuur, maar laat hem ook de wereld zien, die ze schetst met haar prachtige stem en die ze hem laat ontdekken met z’n vingers.

Moeder Catherine, die korte tijd later overlijdt, realiseert zich dat haar zoon volwassen is geworden. ‘Ik ben hem kwijt, Ik heb hem zien lachen,’ vertrouwt ze haar bevriende arts Victor toe.
Aan de ontluikende liefde tussen hen komt abrupt een einde als Ruben een operatie ondergaat waarna hij weer zal kunnen zien. Marie vreest dat ze zijn afwijzing van haar uiterlijk niet aan zal kunnen en vertrekt uit z’n leven. Na de operatie gaat Ruben naar Marie op zoek. Hij weet niet hoe ze eruit ziet, hij kent alleen haar stem en haar geur.

Het sprookje ‘De sneeuwkoningin’ van Hans Christiaan Andersen stond model voor dit ontroerende verhaal dat tot aan het einde spannend blijft,.

 

Tamar van den Dop en Thomas Verbogt, ‘Blind’, Amsterdam, 2006.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *