Foto’s uit een kwetsbare samenleving

IMG_2509

Het is al half vijf als ik binnenkom bij de Graduation Show 2015 van Fotovakschool Rotterdam, University of Applied Photography waar van 2 t/m 5 juli Marlike Marks en Luc Büthker exposeren.

Marlike’s afstudeerproject Far Out is een verhaal over ‘haar schoonbroer, Laurens Moes die sinds zijn puberteit worstelt met schizofrenie’. Kort nadat ze hem leerde kennen heeft Laurens zijn leven na een continue zoektocht naar identiteit en zingeving beëindigd. Hij werd 31 jaar.

Het was een leuke jongen, Laurens, die al sinds de basisschool leed onder zijn ‘anders zijn’. Zijn indringende schilderijen, strips en verhalen hangen naast de interviews met familie en vrienden en de foto’s van Marlike.

‘De cyclus van Laurens’ leven is er een van uitersten en tegenstellingen. Aan de hand van verzamelde herinneringen geef ik op een associatieve manier een beeld van de gevolgen van een leven met schizofrenie,’ vertelt de poster bij de tentoonstelling.

De schilderijen van Laurens Moes laten zijn gevecht zien in de gewone burgerlijke maatschappij, die niet weet om te gaan met afwijkend gedrag. Verdriet om de vergeefse inspanningen waarmee hij zich trachtte aan te passen benoemt hij expliciet.

Marlike toont zijn eenzaamheid in haar verhalende foto’s. De leegte van zijn bestaan, zijn huisje met de harten op de stoep, de plaatsen waar hij zich fijn voelde, de dingen waarmee hij zich omringde, de foto’s van zijn jeugd, toen hij nog een gelukkig kind was. Aan het eind vertellen familie en vrienden hun verhaal over Laurens’ leven.

Marlike’s project is een zoektocht om hem te leren kennen en te leren begrijpen. Dat heeft ze op een indringende manier gedaan, met tegelijkertijd ook de afstand van de beschouwer. Haar verhaal over Laurens raakt me en ik loop dezelfde route opnieuw van achteren naar voren. Veel mensen waren geëmotioneerd, ook mensen die hem niet gekend hebben, vertelt Marlike.

Bij de foto’s van Luc Büthker zou ik wat langer willen blijven staan, maar het wordt al laat en de expositieruimte gaat sluiten. Luc Büthker laat met zijn afstudeerproject Urban Cycle de levenscyclus van gebouwen zien en hoe die overeenkomen met de levenscycli van mensen. Hij toont het proces vanaf de bouwrijp gemaakte grond tot aan de flat met uitzicht over de stad. Mooie verhalende foto’s. Naar sommige zou ik nog heel lang willen kijken.

IMG_2514

 

Ik hoop dat deze jonge fotografen hun werk binnenkort weer mogen tentoonstellen.

6 reacties:

  1. Wat een prachtige omschrijving. Ik zou graag de tentoonstelling willen bekijken maar zo te lezen is deze voorbij… Ik hoop dat er elders wat mooie foto’s van hem en zijn werk zullen verschijnen.

  2. Inderdaad een goede omschrijving van hoe de tentoonstelling moet zijn geweest.

  3. Olga Schefferlie

    Ja, hopelijk kun je hem ook nog eens zien.

  4. Een mooie en eerlijke omschrijving.
    Het is vast een indrukwekkende expositie.

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *