Geachte mevrouw Dorrestein, beste Renate,

img_4507

Uw boek De blokkade heeft mij diep geraakt. Ik zag het liggen bij Donner, mijn favoriete boekhandel. Ik heb veel romans van u in de kast staan en in de jaren dat ik werkte als docent Nederlands heb ik hun inhoud en analyse vele malen overhoord.

Al lang ben ik van plan zelf een boek te schrijven en nu ik er alle tijd voor heb, kom ik erachter dat ik mijn vooropgezette idee overboord moet gooien en mijn roman in wording van een heel andere kant moet benaderen. Vol goede moed begon ik de mogelijkheden te doordenken. Maar er kwam niets uit mijn pen. Ik dacht aan een writers block.

Toen liep ik, zoals gezegd mijn favo boekhandel binnen en daar lag, tussen grote stapels auteurs van allerlei pluimage dit prachtige kleinood, dat zo teer is vormgegeven, met die grijze, mistige achtergrond en die grote witte zinloze proppen papier er bovenop.

De blokkade heette het, en u was de auteur. Ik sloeg het open en las. Ik sloeg het dicht en liep er direct bezitterig mee naar de kassa, zonder nog naar de andere boeken om te kijken. Al in de tram naar huis begon ik te lezen. Het was zo’n boek dat je niet in een keer uit wilt lezen, maar waar je zo lang mogelijk over wilt doen. Elke dag een hoofdstukje. Soms twee.

Vandaag ben ik aanbeland bij het einde, het laatste hoofdstuk, de ontknoping, ingeleid met een citaat van William S. Burroughs.

Hoewel mijn omstandigheden niet lijken op de uwe, mevrouw Dorrestein, voelt uw relatie met de Muze als de mijne. Mijn ogen vullen zich met tranen als ik lees dat ‘de roman linea recta een kern in ons aanspreekt die ons raakt op het niveau van ons reptielenbrein’. Dat weet ik natuurlijk allang, als lezer.

Verder. Dat ik ook als schrijver over de brug moet komen, omdat ‘de Muze niets te zoeken heeft bij iemand die liever naar een andere stem luistert dan die van haarzelf’. Allicht.

Maar dat ik mijn Muze zelf heb weggestuurd omdat ‘ze me aanspoorde tot iets wat ik niet aandurf’. Dat raakt me. Daar zit de kern van het writers block. Bindingsangst.

Renate Dorrestein, De blokkade, Amsterdam, 2013

 

 

3 reacties:

  1. Prachtig ❤️

  2. Whouw wat prachtig en ontroerend geschreven.

  3. Erg benieuwd naar dit boek. Fijn om zo gegrepen te worden door een boek. Dank u wel en succes met schrijven van het uwe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *