Waar laat ik mijn troep, deel 2

Vorig jaar juli schreef ik een bericht in De Havenloods over het inzamelen van huisvuil in Rotterdam. Uit de reacties bleek dat ik niet de enige ben die moeite heeft met het dagelijkse beeld van bergen afval naast de bakken die bestemd zijn voor restafval. Ik herinner mij geen reactie van de gemeente Rotterdam, noch van de politiek. Wie maakt zich hier eigenlijk druk om? Op mijn instagramaccount #waarlaatikmijntroep besteed ik hier dagelijks aandacht aan.

Als ik in Delfshaven van mijn huis naar de metro, de tram of naar de winkels loop, kan ik niet om de troep heen. Bankstellen, verfafval, speelgoed, hout, karton, matrassen, fietsen, badkuipen, supermarktkarretjes, schemerlampen en keukenkastjes liggen doodleuk naast de afvalbak.

Vlakbij het water aan de Achterhaven en de Aelbrechtskade worden ook gerust brood, rijst, couscous en aardappelen gedumpt. Waar is de broodbak? Waar is de GFT-bak? Het gevaar voor ratten en de ziekte van Weil is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw weer terug in de stad, getuige ook de rattenvallen die in de Kapiteinsbuurt zijn uitgezet, maar dat weerhoudt bewoners er niet van hun afval gewoon op de grond te storten.

De buurt ziet eruit als een zwijnenstal. Het is niet fijn als je zo moet wonen, leven, opgroeien. Krijg je als kind, jongere, volwassene dan niet de indruk dat het zo hoort? Dat je je troep gewoon achter kunt laten voor een ander en dat je niet aangesproken wordt op je eigen verantwoordelijkheid?
Bij wie ligt die taak eigenlijk?

Opvoeden is een zaak van de ouders maar als die het nalaten, wie doet het dan? Wat vindt de gemeente Rotterdam ervan dat in sommige aandachtswijken geen aandacht is voor leefbaarheid, overlast voor de omgeving en eigen verantwoordelijkheid? Kun je van bewoners van wijken die er uitzien als een vuilnisbelt betrokkenheid en engagement met de Nederlandse samenleving verwachten als de gemeente de leefbaarheid in hun wijk niet serieus neemt?

Welke politieke partij neemt dit probleem mee in het verkiezingsprogramma? Welke coalitie durft hier na de verkiezingen werk van te maken?

https://olgaschefferlie.nl/waar-laat-ik-mijn-troep/
Instagram: waarlaatikmijntroep

 

2 reacties:

  1. Een schrijnend en zorgwekkend beeld vind ik. Wat als ouders zelf hun afval dumpen en hun kinderen dus leren dat dat normaal is? Ik zie het als een triest voorbeeld van normvervaging en heeft mijns inziens te maken met je verantwoordelijk voelen voor het straatbeeld, een schone leefomgeving en elkaar. Daar begint het.

    • Olga Schefferlie

      Dank voor je reactie, Marian! Ben het helemaal met je eens. Maar hoe krijg je de mensen die dit niets interesseert zover dat ze zich mede verantwoordelijk gaan voelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *