Marli Huijer denker des vaderlands

IMG_1409

Boekhandel Donner aan de Coolsingel in Rotterdam was zaterdag j.l. het podium voor de benoeming van filosoof Marli Huijer tot denker des vaderlands bij de opening van de Maand van de Filosofie. Daarmee trad zij in de voetsporen van René Gude, die onlangs overleed, nog voor hij het stokje zelf had kunnen overdragen en van Hans Achterhuis, de eerste denker des vaderlands.

Marli Huijer vertelde dat ze pas op latere leeftijd met de filosofie in aanraking was gekomen. Ze had eerst medicijnen gestudeerd, was huisarts geworden en toen ze eenmaal gegrepen werd door de filosofie, studeerde ze in een fiks tempo door. Nu is ze buitengewoon hoogleraar en docent aan de Erasmus Universiteit en lector aan de Haagse Hogeschool.

Het lezen van filosofische teksten was voor haar een openbaring. Ze verwoordde het ongeveer zo: ‘Bij het lezen van een pagina tekst van Nietzsche moest ik soms drie keer opnieuw beginnen, zo ingewikkeld is dat. Maar wat leerde je er goed door lezen en wat was dat nuttig. Niet alleen voor verdere studie, maar ook voor het lezen van de krant of een tijdschrift. Voor alles waarbij wordt verlangd dat je kritisch leest en begrijpt wat er bedoeld wordt en je er een mening over kunt vormen.’

Daar heeft ze absoluut een punt. Want hoe jammer is het dat niet alle leerlingen in het voortgezet onderwijs zulke teksten onder ogen krijgen, zodat ze echt leren lezen, niet alleen bij het vak Nederlands, waar tekstbegrip een onderdeel van is, maar gewoon bij het vak Filosofie. Niet alleen de bovenbouw van het vwo, maar iedereen die moet leren lezen en begrijpen. Inderdaad, voor verdere studie en voor de krant, maar ook voor het lezen en begrijpen van ambtelijke brieven en besluiten die van invloed zijn op je welzijn, waar we de laatste tijd zoveel pijnlijke voorbeelden van zien. Leren lezen is in de 21e eeuw net zo belangrijk als leren programmeren.

Marli Huijer overhandigde het eerste exemplaar van het filosofisch essay aan de auteurs en tevens Correspondent-journalisten Jesse Frederik en Rutger Bregman. Met dit essay, met de veelzeggende titel Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers*, dragen zij bij aan de discussie over ongelijkheid, die onlangs door Thomas Piketty op de agenda werd gezet. Ongelijkheid is dit jaar het thema van de Maand van de Filosofie. Over de inhoud van het essay vertel ik later meer.

*Rutger Bregman + Jesse Frederik, Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers, Stichting Maand van de Filosofie, 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *