Een leven in China

IMG_1416

Bij de ingang van het kleine theater Islemunda in de wijk IJsselmonde worden we hartelijk ontvangen.

‘Komt u voor de film? Hij is zo mooi…’

We zijn vroeg, nog even koffie. Het zaaltje is klein, maar gezellig. Een mevrouw op de rij achter ons spreekt ons aan.

‘Goed he, die stoelen. En die beenruimte. Daar heb ik me destijds sterk voor gemaakt, toen ik hier nog in de commissie zat.’ Ze is apetrots en terecht, want je kunt er riant zitten, in dit mini-filmzaaltje. De lichten gaan uit. We zakken onderuit in de fauteuils. Ze zitten heerlijk.

De film Coming Home brengt ons naar het China ten tijde van de Culturele Revolutie die duurde van 1966 tot 1976. Mao Zedong, de voorzitter van de Communistische Partij wilde in de toenmalige Volksrepubliek China het socialisme afdwingen en alle kapitalistische elementen uit de samenleving verwijderen. De kritische bovenlaag van de partij werd opgepakt en moest slavenarbeid op het platteland verrichten om voeling met de arbeiders te houden.

Lu Yanshi is een hoogleraar die vanwege zijn overtuigingen wordt gescheiden van zijn familie en gedeporteerd naar een werkkamp. Als Lu na ruim tien jaar ontsnapt, vindt hij thuis zijn angstige vrouw Feng Wanyu die beeft voor de leiding van de Partij. Zijn dochter Dandan staat op het punt toegelaten te worden tot de opera waar ze de hoofdrol zal dansen. Ze kent haar vader niet, maar zijn ontsnapping heeft voor haar grote gevolgen.

Na 20 jaar keert Lu Yanshi terug naar huis. De revolutie is voorbij. Daar ontdekt hij dat zijn vrouw inmiddels lijdt aan een ernstige vorm van geheugenverlies. Ze herkent haar man niet meer. Dandan is geen ballerina geworden, ze werkt in een fabriek.

Tegen de achtergrond van de grauwe stad, waar het station in de loop van het verhaal een prominente rol zal spelen, voltrekt zich het drama van de gevolgen van de scheiding van twee mensen onder de terreur van politieke macht.

Lu doet zich voor als een vreemde om maar zo dicht mogelijk in de buurt van Feng te komen en wordt uiteindelijk haar trouwste vriend. Terwijl zij steeds hulpbehoevender wordt, vindt Lu steeds weer een nieuwe manier om bij haar in de buurt te zijn en haar te steunen. Elke 5e van de maand is hij haar taxichauffeur en begeleidt hij haar naar het station waar ze wacht op de terugkeer van haar man uit het werkkamp.

 

Coming home (2014) / regie Zhang Yimou / naar het boek The Criminal Lu Yanshi van Geling Yan

Gezien 06/05/2015 in Cinema Islemunda, Rotterdam

 

5 reacties:

  1. Een aangrijpend verhaal

    Wat weten wij toch weinig van dit grote land!

    Vriendelijke groet,

  2. Beste Olga,

    Bedankt voor u recensie.

    Ik ben de programmeur van Cinema Islemunda en ik dacht laat mij toch eens reageren.
    Ik ben namelijk benieuwd geworden van welke landen u nog meer films zou willen zien?
    En daar hoort zeker o.a. China bij?
    Laat u het mij even weten?

    Bij voorbaat dank,

    Met hartelijke groet,

    Ad van de donk

    • Olga Schefferlie

      Beste Ad,

      Dank voor je reactie op mijn recensie. Ik heb met mijn vriendinnen gesproken over je vraag. Wij zouden graag meer films over China willen zien en ook over Rusland. Een bijzondere film werd genoemd: Taxi, een Iraanse film.
      Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Wij komen kijken!

      Groet, Olga Schefferlie

  3. Beste Olga,

    Woensdagavond 21 oktober vertonen wij de film Taxi Teheran.
    A.s woensdagavond 16 September start het nieuwe seizoen met de muzikale, grappige en ontroerend Franse film La famille Bélier.
    http://www.islemunda.nl/voorstelling/la-famille-beller
    Bedankt voor je reactive en ik zal mijn best doen.
    Zijn alle Aziatische films een goed idee?

    Met vriendelijke groeten,

    Ad van de Donk

    Ad van de Donk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *