De cursus website bouwen was een openbaring. Toen ik begon met bloggen in WordPress liep ik tegen allerlei problemen aan die ik niet zelf kon oplossen.
Ook mijn handboek bood geen soelaas. Veel Engelse computertermen waren mij onbekend en de werkwoorden uit de wereld van de ICT beheerste ik ook al niet. Wat was in hemelsnaam hosting, een domeinnaam, wat was FTP, een database, SQL? En natuurlijk kwamen er wéér nieuwe gebruikersnamen en wachtwoorden bij kijken.
De mogelijkheden waarmee je een website kon bouwen leken eindeloos en er gebeurde telkens iets wat ik niet kon verklaren. Ik moest een cursus volgen, er zat niets anders op.
We waren met vier studenten, drie jongere mannen en ik. Zij moesten nog beginnen met bouwen, wat me verbaasde, omdat ik er vanuit ging dat mannen in dit soort technische dingen altijd veel verder zijn dan vrouwen. Tenslotte zijn de meeste programmeurs mannen. De docente, die behalve cursussen geeft ook in opdracht websites bouwt, beschouwde ik als een positieve uitzondering.
Wat me nog het meest verbaasde waren mijn eigen vooroordeel en mijn oude angst voor techniek. Een website maken is namelijk geen beta-vak. Het lijkt in de verste verte niet op wis- of natuurkunde, vakken waarmee ik al halverwege de middelbare school gestopt was dankzij een demotiverende leraar wiskunde.
Een website bouwen is werken met geheimtaal. Als je de vertaling van de codes kent en weet hoe je ze kunt gebruiken, ben je bezig om via taal iets grafisch tot stand te brengen. Het is een talige bezigheid, het is pure taalkunde, geesteswetenschap, mijn eigen vakgebied.
Wat een geruststellende gedachte! Toen ik dat ontdekte, kreeg ik steeds meer grip op de zaak. Ik leerde mijn eigen pagina’s inrichten, foto’s in berichten voegen en plugins installeren die op hun beurt weer voor allerlei extra toevoegingen zorgden. Ik maakte zelfs een favicon, zo’n schattig klein tekentje dat je in je browser-bovenbalk zet waardoor je domeinnaam iets extra’s krijgt en ook iets eigens.
Het maken van een website moet op alle scholen onderwezen worden, gewoon als een van de moderne vreemde talen. Iedereen moet dit kunnen leren, niet alleen het bouwen met de beschikbare bouwstenen, maar ook programmeren, zodat je weet wat je precies doet en hoe je problemen kunt oplossen. Lekker de hele middag knutselen en iets moois tot stand brengen. Dat moeten heerlijke lessen zijn om te geven!
Wat beschrijf je dat mooi, bijna poëtisch, Olga. Dank je wel voor deze mooie woorden. En ik ben degene die die heerlijke lessen mag geven!
Tof!
heel goed uitgelegd olga!
Dank voor je reactie Charlotte. Het waren fijne lessen!
Dank je. Lucia!