Onlangs las ik een artikel in NRC Handelsblad over het belang van het leggen van contacten na je 65e. Ik aarzelde dan ook geen seconde toen ik de uitnodiging kreeg van de gemeente Rotterdam om naar de brainstormavond over Delfshaven te komen. Sommige buren kende ik al, de meeste zag ik voor het eerst.
Het onderwerp van de avond was de gebiedsvisie van de dienst Stadsontwikkeling in opdracht van de deelgemeente Delfshaven. De beoogde verbinding tussen Bospolder en Historisch Delfshaven zou beide buurten onderling versterken.
‘De grote verschillen tussen beide wijken vragen om een brede gebiedsontwikkeling, die als hefboom kan dienen naar de onderliggende problemen zoals veiligheid en overlastgevende kroegen,’ aldus Ron van Vliet, projectmanager bij Stadsontwikkeling.
‘De negatieve spiraal waarin Bospolder zich bevindt, moet stoppen. Dit gebied is getroffen door liefdeloze renovatie waardoor draagkrachtige bewoners vertrokken. Andere bewoners kwamen hier wonen, er kwam criminaliteit de wijk binnen en de verpaupering deed de rest.’
Door renovatie van de woningen aan de Schansstraat hoopt de gemeente andere, betrokken bewoners aan te trekken, zodat de buurt weer in de lift komt. De verbinding tussen Bospolder en Historisch Delfshaven door het slopen van het door de gemeente aangekochte pand ‘de Abrikoos’ aan de Aelbrechtskolk 51 zou hiervoor de oplossing zijn.
‘Wat heeft Historisch Delfshaven nu precies aan deze doorgang?’ vroegen mijn buren van het Historisch Genootschap Delfshaven, maar die vraag werd niet beantwoord. Ervaringen met de Tovertunnel brengen tot op heden vooral verpaupering de wijk in.
‘Het is jammer dat de gemeente zich hiervoor niet verantwoordelijk lijkt te voelen,’ zeiden twee buurtbewoners die de tunnel schoonhouden en zorgen voor het afsluiten van de hekken. Ze waren zichtbaar teleurgesteld en bezorgd over weer een nieuwe verbinding.
Historisch Delfshaven, dat unieke stukje Rotterdam, deze rustige oase die vele toeristen naar de wijk brengt is sinds 1960 beschermd stadsgezicht. Door de ontmanteling van het welzijnswerk vanaf het begin van deze eeuw lijkt de gemeente dit historische gebied steeds minder belangrijk te vinden.
‘Hoe komen wij op de agenda van de gemeente?’ vroeg mijn buurman.
We kwamen er met z’n allen niet uit in deze eerste, zeer drukbezochte brainstormsessie. Iedereen leek wel aan het woord te willen komen om een punt te maken of om een goed idee te lanceren, zoals vergaderen in de moskee en het inrichten van ‘de Abrikoos’ als horecagelegenheid zoals de Fenix Food Factory. Bezorgdheid was het overheersende gevoel: Historisch Delfshaven moet behouden blijven.
Meedenken is belangrijk, vinden ze bij Stadsontwikkeling. Daarom worden er tot maart 2018 een aantal bijeenkomsten georganiseerd waarin we met de gemeente in gesprek kunnen gaan over deze ontwikkeling, te beginnen op 22 november op de bovenverdieping van de Pelgrim aan de Aelbrechtskolk, schuin tegenover ‘de Abrikoos’.
Gezellig was het wel, ondanks de meningsverschillen. Leuk om mijn buren te ontmoeten en eens te horen wat er speelt in mijn wijk.