Hanne danst

Een van de meest indrukwekkende documentaires die ik het afgelopen jaar heb gezien was de serie ‘Hanne danst’, in februari van dit jaar uitgezonden door Canvas.

Nieuwsanker Hanne Decoutere (38 jaar, getrouwd, moeder van twee kinderen) maakt haar jeugddroom waar: ze danst de balkonscène uit haar lievelingsballet Romeo en Julia in de uitvoering van het ballet van Monte Carlo samen met Gabor Kapin van Ballet Vlaanderen in Concertgebouw Brugge.

Hanne heeft jarenlang gedanst maar verruilde haar danscarrière op zeker moment voor een baan die fysiek minder van haar eiste. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Hanne verlangt nog steeds naar de rol die ze in haar jeugd ambieerde. Op de jaarlijkse voorstelling van dansschool Arabesque van haar danscoach Geneviève van Quaquebeke danst Hanne na 15 jaar weer een glansrol.

Ze besluit een jaar te gaan trainen om te onderzoeken of ze de rol van haar dromen nog zou kunnen dansen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Na drie maanden intensieve training raakt ze geblesseerd en moet ze geopereerd worden aan haar meniscus. Ze revalideert onder leiding van kinestesist Lieven Maesschalck en gaat door met trainen bij Van Quaquebeke, waarbij de analyse van Hanne’s de rol van de dansvoorstelling dient als uitgangspunt.

Het jarenlange werken achter een bureau heeft haar rug belast en ze gaat Pilates doen om haar spieren weer soepel te maken. Vooral het dansen op pointes (spitzen) kost Hanne heel veel moeite en door de blessure aan haar knie is ze in de training achterop geraakt.

De pointes fascineren Hanne. We zien haar een bezoek brengen aan de Opėra de Paris waar het dansen op pointes begon. Conservator Mathias Auclair van de afdeling Muziek van de Bibliothèque National vertelt dat halverwege de Romantiek de hoofdrol van de man in het ballet verschuift naar de vrouw. De luchtige, vluchtige en hemelse elementen worden dan belangrijker.

Na vele maanden keiharde training en nachtmerries lukt het Hanne uiteindelijk om choreograaf Jean Christophe Majol te overtuigen dat ze in staat zal zijn de rol van Julia op pointes te dansen.

Wat een doorzetter is deze vrouw, en wat fascinerend is het om te zien hoe gedreven zij is om haar doel, de rol van Julia te dansen in Romeo en Julia te bereiken, waarbij ze haar ambitie plaatst boven de lichamelijke pijn, de blessures en haar relatief hoge leeftijd.

Hanne heeft een doel en dat doel wil ze bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *