Leren fotograferen

 

f/5, 1/500, iso 80

Mijn nieuwe digitale camera gaat mij hopelijk mooiere foto’s opleveren dan ik met mijn mobiele telefoon kan maken. Nu ik met vakantie ga naar een fotogeniek land vind ik dat ik hem wel verdiend heb. Ik ben helemaal blij als ik hem thuis mag uitpakken. Hup, kaartje plaatsen en de batterij erin. We gaan beginnen!
Al snel blijkt dat mijn nieuwe camera meer functies heeft dan de oude Praktica waarmee ik mijn foto carrière begonnen ben. In het fotograferen zelf is natuurlijk niets veranderd. Bij mijn oude camera moest ik echter alles zelf doen: diafragma en sluitertijd instellen en kiezen voor een snelle of langzame film om de belichting te beïnvloeden.
Mijn nieuwe camera heeft een Intelligent Auto modus, waarmee hij mij veel werk uit handen neemt. Hij maakt zijn eigen keuzes voor diafragma en sluitertijd en in plaats van de keuze voor een bepaald type film kiest hij voor de juiste belichting met behulp van een ISO-standaard (International Standards Organization), die hij per foto kan aanpassen.
In Engeland maak ik mijn eerste opnamen. Landschapsfoto’s met sappige groene heuvels in Yorkshire, waarbij de velden zijn begrensd door dry stone walls, kleine muurtjes van opgestapelde stenen zonder metselwerk. Deze manier van afrastering van weilanden wordt al sinds 5000 jaar v. Chr. gebruikt in Schotland, Engeland en Ierland, maar komt ook in andere delen van de wereld voor, aldus Wikipedia  https://en.wikipedia.org/wiki/Dry_stone.
Als het regent en stormt, zoals op onze tweede vakantiedag, zie je de schaapjes op de heuvels tegen de muurtjes aan schurken om beschutting te zoeken tegen de elementen.
Ik maak een flinke hoeveelheid foto’s en zet ze ’s avonds op mijn laptop om ze beter te kunnen zien dan op het kleine schermpje van de camera. De IA-modus maakt telkens de juiste keuze, zie ik, waardoor ze mooi zijn geworden, de foto’s.
Zo af en toe heb ik me gewaagd aan een andere modus, zoals de M-stand, de handmatige belichtingsmodus, waarbij je echt alles zelf moet instellen: de diafragmawaarde, de sluitertijd en de ISO-waarde. Hoewel ik alle facetten van de camera het liefst zo snel mogelijk onder de knie zou willen hebben, zie ik op de foto’s dat ik daar nog niet helemaal in geslaagd ben, ondanks het feit dat ik ooit zo begonnen ben met mijn oude DDR-camera. De jaren van het fotograferen met de automatische kleinbeeldcamera en de mobiele telefoon hebben al die kennis uit mijn geheugen gewist.
Ik moet opnieuw beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *