Dunne boekjes

Van mijn groeiende stapel ongelezen boeken ben ik nu eens begonnen met de twee dunste. De stijl van het boekenweekgeschenk van Herman Koch pakte mij niet direct. In Makkelijk leven beschrijft hij het leven van een zelfhulpcoach zoals er op dit moment via internet en Facebook zoveel verschijnen. De goede coaches niet te na gesproken, beloven ze ons steevast een beter leven als je hun adviezen opvolgt en ook nog eens een boek koopt waar de tips, die op een pagina passen, allemaal instaan.

Toch is Koch er in geslaagd om Tom Sanders, de zelfhulpcoach, die problemen als projecten aanpakt, geloofwaardig neer te zetten. Dat niet alles maakbaar is en van tevoren te plannen, zeker niet als er andere mensen bij betrokken zijn, bewijst zijn oplossing van het probleem van zijn schoondochter. Zoals de zelfhulpcoaches in hun boeken vele pagina’s nodig hebben om telkens hetzelfde te zeggen, zo lijkt ook Koch de verveling op te roepen met de trage beschrijvingen over het leven van Tom Sanders.

Een andere leeservaring was het boekje van Anna Enquist. In de Literaire Juweeltjes Reeks, opgezet door Uitgeverij B for Books in Maartensdijk, om de ontlezing in Nederland tegen te gaan, verschijnt maandelijks een tekst van een bekende schrijver in een mooi boekje. Ik zag het boekje liggen toen ik bij de Bruna een krant kocht terwijl ik even op de trein wachtte, en ik was aangenaam verrast door de prijs van € 1,50.

Anna Enquists verhaal Daer een seigneur zijn handen wast, eerder verschenen in haar verhalenbundel De Kwetsuur, beschrijft de vondst van een onbekend schilderij van Vermeer, dat auteur Helena Lievaert bij toeval onder ogen komt tijdens een romantische nacht met een man die ze heeft ontmoet na een voorleesavond bij een boekhandel in Delft. In een brief aan de hoofdconservator van het Gouden Eeuw Kabinet te ’s-Gravenhage doet ze verslag en hij spoedt zich naar Delft om het schilderij te taxeren. Haar korte en bondige schrijfstijl en de sterke dialogen nemen de lezer onmiddellijk mee in het verhaal. Jammer dat het maar zestig pagina’s duurde!

 

Herman Koch, Makkelijk leven, Amsterdam, 2017

Anna Enquist, Daer een seigneur zijn handen wast, Maartensdijk, 2017

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *