Op zaterdagmorgen vertrok ik met de tram naar Schiedam. Ik wilde graag de tentoonstelling ‘Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen’ zien. Met m’n Rotterdampas mocht ik gratis naar binnen. Wat was ik onder de indruk!
Samen met elf vrouwelijke ervaringsdeskundigen en met diverse organisaties die zich voor mensen in armoede inzetten laat Stedelijk Museum Schiedam zien hoe armoede eruit ziet in het dagelijks leven in deze stad. Eén op de zes kinderen groeit hier op in armoede, dat is meer dan het landelijk gemiddelde. Wat is daarvan de oorzaak?
De verhalen van deze elf vrouwen (waar zijn de mannen eigenlijk?) gaan over beperking van vrijheid. Zo kunnen mensen in armoede aan de leuke, vaak zeer voordelige uitjes met de Rotterdampas niet meedoen vanwege de hoge OV-kosten. Ze gaan over gezondheid. Zo kan de hoge eigen bijdrage ertoe leiden dat mensen in armoede van zorg geen gebruik kunnen maken. Ze gaan over zelfredzaamheid. Veel mensen in armoede kunnen niet zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten. Ze gaan ook over relaties met anderen. Veel mensen in armoede worden niet overal en door iedereen geaccepteerd. Kinderen worden gepest omdat ze niet mee kunnen doen met de rest.
Ik zag de ingewikkelde formulieren om toestemming voor bijzondere bijstand, toestemming om op vakantie te gaan, toestemming om een cursus te volgen, de keiharde brieven met aanmaningen bij betalingsachterstand van de gemeente en overige instanties…
Ik zag de afdeling met de hartverscheurende beleving van kinderen…
Beneden in zaal -1 is te zien hoe mensen in Schiedam samen ook uít de armoede kunnen komen. Met elkaar en met organisaties die zich voor hen inzetten.
De schitterende overzichtskaarten van de stad van de Schiedamse architect Nadia Nena Pepels tonen niet alleen dat armoede in veel wijken van de stad voorkomt, maar laten ook zien hoeveel positieve initiatieven er zijn gestart om mensen die te weinig geld hebben te helpen. Ook de hedendaagse kunstenaars Maarten Bel, Koos Buster, Chantal van Heeswijk, HIMMELSBACH, Nour-Eddine Jarram en Studio Nadia Nena hebben aan de tentoonstelling meegewerkt.
Op weg naar huis realiseerde ik me dat ik wél de tram kon nemen.
‘Uit armoede. Kunst, geschiedenis en verhalen’. Stedelijk Museum Schiedam, t/m 9 juni 2024.
https://stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/uit-armoede
Goed initiatief van een museum om daar een expositie over in te richten. Informatief en confrontetend voor bezoekers die er zelf niet mee te maken hebben. Zo krijg je meer begrip en medeleven voor de problemen van de mensen in die situatie.