Coronadagen

Is het alweer een week geleden dat Rutte ons opriep tot social distancing ten gevolge van de Coronacrisis? Ik ben alle dagen van de afgelopen week binnen gebleven. Ik heb voldoende eten in huis voor een aantal dagen, dus ik kon gehoor geven aan de oproep van het kabinet. Alle afspraken afgezegd. Lekker lezen!

Maar eerst heb ik gewerkt aan de dissertatie van een vriend. Hij promoveert binnenkort en vroeg mij de correctie van zijn proefschrift te verzorgen. Ja natuurlijk wil ik dat, ik vind het corrigeren van scripties, dissertaties en literaire manuscripten hartstikke leuk om te doen.

Veel ge-appt en gebeld met familie en vriendinnen. Gebeld heb ik ook, met mijn lief. Wij zitten ieder in ons eigen huis, kilometers van elkaar, want we weten niet of dat hoestje, die keelpijn en die vermoeidheid betekent dat we verkouden zijn of erger en elkaar aansteken is wel het laatste wat we willen. We horen tot de groep kwetsbare ouderen.

Ik was begonnen aan de trilogie van de Spaanse auteur Josefina Aldecoa, ter voorbereiding op onze reis naar Spanje. Die zal vanwege de Coronacrisis niet doorgaan.

Het eerste deel, Geschiedenis van een schooljuffrouw, speelt zich af voor en tijdens de Spaanse Burgeroorlog. We maken we kennis met Gabriela die, gedreven als ze is in haar vak, net als trouwens alle onderwijzers, kinderen in de allerarmste uithoeken van Spanje les gaat geven. In die tijd moesten afgestudeerde leraren een aantal jaren op door de overheid aangewezen scholen werken voordat ze zelf mochten solliciteren op een vacature van hun keuze. Hun werkzaamheden voor de Republiek komen Gabriela en haar man duur te staan.

Een mooi boekje, ingetogen geschreven, waardoor de problematiek van de onvrijheid door het naderende geweld als een zware regenbui boven de tekst hangt. Een aanrader!

Welk boek lees jij tijdens de Coronadagen?

 

Josefina Aldecoa, Geschiedenis van een schooljuffrouw, Menken Kasander & Wigman Uitgevers, Den Haag, 1994

Oorspronkelijke titel:

Historia de una mestra, Editorial Anagrama, S.A., Barcelona, 1990

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *